Тържествено отбелязване деня на Свети Георги Победоносец, празник на Българската армия

0
1436

     Ритуал по тържествено издигане на Националния флаг на Република България , даде началото на тържественото отбелязване на деня на Свети Георги Победоносец- Ден на храбростта и празник на Българската армия във Велинград.

     Представителен духов оркестър „Димитър Мечев“  с  диригент Димитър Лазаров  и мажоретен състав с ръководител Биляна Масларова, поведоха шествието от официални лица до паметника на загиналите войни в кв. Лъджене, където бе отслужен  водосвет и молебен за здраве на българските войни от отец Иван.   В почетен караул от РК „Родопчани“- НС „Традиция“ бяха  благословени и бойните знамена.

     Официални лица на празника бяха: кметът на Община Велинград  д-р Костадин Коев, тримата Велинградски народни представители от 44 народно събрание Димитър Гечев, Сегрей Кичиков и Славчо Велков, председателят на ОбС Велинград инж. Бельо Мандраджиев, общински съветници и служители на общинска администрация.

    В тържественото си слово кметът д-р Коев каза: „ Историята ни е славна и изпълнена с победи извоювани с военно мъжество и храброст. Българската армия винаги е била символ на държавността, а ролята й да демонстрира амбициите на държавата да отстоява своя национален идеал и да защитава своите национални интереси“

       

      Народния представител Славчо Велков и председателят на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“-Велинград  Костадин Златев  също държаха слово, след което последва едноминутно мълчание и падане на колене за почитане на  паметта на храбрите и доблестни български войни

     Под шпалир  от мажоретки и в съпровод на Представителния духов оркестър бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите войни от: Общинска администрация, Общински съвет –Велинград, Народните представители от 13 МИР Пазарджик,  „Дружба Родина“, Съюз на запасните офицери и сержанти, исторически музей, представители на  училища, читалища, и граждани на Велинград.

     Празника бе почетен също и в кв. Чепино и кв. Каменица, като бяха поднесени  цветя и на паметниците на загиналите войни.

Вашият коментар