112 години Независима България

0
81

 

    Велинград отбеляза 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественото честване на празника започна в 11:00 часа пред сградата на общинска администрация Велинград, с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България и караул от РК” Родопчани” към НД” Традиция”.
     В празничното слово кметът д-р Костадин Коев припомни значението на провъзгласената с манифест в Търново българска независимост.
     Участие в концертната програма взеха Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ с диригент Димитър Лазаров и художествен ръководител Биляна Масларова.
     Официални лица на събитието бяха Народни представители от 13 МИР Пазарджик, председателят на ОбС-Велинград Пламен Хаджиев, зам.-кметовете на община Велинград Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, общински съветници и служители на общинска администрация.
     След официалната част на събитието в кафе-клуб „Читалнята“ бе открита изложба „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай“.
    От архивните документи на учебното заведение става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей са известни личности от българската история.

Вашият коментар