НЕМСКИ ДИПЛОМИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОТЛИЧНИЦИ

0
1980

Председателят на ОбС – Велинград инж. Бельо Мандраджиев и Зам. – кметът Сергей Кичиков взеха участие в официалната церемония по случай  връчването на Немските езикови дипломи (DSD) на възпитаниците на СУ “Св.св. Кирил и Методий“. Получаването на Немска езикова диплома и (DSD)  дава възможност на учениците да докажат знанията си по немски език навсякъде по света като им дава предимство при кандидатстване за следване в немскоговорящи страни. В официалното връчване на дипломите участие взе г-н Йорг Каснер, координатор в Службата за педагогически обмен към Посолството на Федерална република Германия в България. Г-н Каснер, консултира училища с разширена програма по немски език, които по правило предлагат обучение за придобиване на Немска езикова диплома (DSD). Консултантския отдел към Посолството на Германия консултира училищата при изпълняването на DSD-програмата, ръководи изпита за DSD и повишава квалификацията на преподавателите по немски език в професионално –   методическо и дидактическо отношение.

Ресорният зам.-кмет Сергей Кичиков поднесе поздравителен адрес от името на д-р Костадин Коев: “Уважаеми преподаватели, уверен съм, че и занапред ще учите младите хора да бъдат мислещи, иновативни личности, способни да правят своя избор и да бъдат полезни на обществото. На вас скъпи ученици, желая успешна професионална и житейска реализация. Уповавайте се на знанията и уменията, които получихте и следвайте мечтите си!“

В училищната церемония за връчването на дипломите участие взе и новият Директор на Дирекция ‘Хуманитарни и социални дейности’ в Общинска администрация- Велинград г-жа Марияна Зинкова.

СОУ “Св.св. Кирил и Методий“ официално е част от инициативата „Училища: Партньори на бъдещето (PASCH)“, за което директорът г-жа Ани Василева получи плакет.  Инициативата на училищата-партньори е един от най-големите проекти на външната културна и образователна политика на Германия, чиято цел е създаване на  световна учаща и отговорна общност, в която да се  повиши качеството на обучението, стимулирайки  създаването на мрежа между различните училища. През февруари 2008 г. Външното министерство на Германия създава  инициативата, която подкрепя и свързва в мрежа около 1500 партньорски училища с особен интерес към Германия. Четири са основните насоки на PASCH: перспективи чрез образование, разширяване на хоризонта чрез многоезичие, достъп до език и образование и  съвместно решаване на бъдещите проблеми като международна образователна общност.

Вашият коментар