Велинградските звънчета със 7 медала от международен музикален фестивал

0
1370

    В столицата на Латвия се проведе Международния музикален фестивал „РИГА СИМФОНИ”. Той се организира от Общество „Европейски детски център за музика“ и Департамента по образование и култура на парламента на Рига. Конкурсът се провежда в няколко направления: „Поп музика – световен хит”, ” Академичен вокал”, „ Фолклорна песен”, „Джаз вокал”,” Джазова импровизация”,  „Авторска и оригинална песен”,  „Песен на Маестро Раймонд  Паулс” в чест на 80-годишния юбилей на композитора.

    За трета година кастинг-компания организира предварителния подбор в България за участие в престижния форум и на финала конкуренцията е на много високо ниво. Дванадесетте български деца на възраст от 8 до 17 години от Панагюрище, Пловдив, Велинград, Велико Търново, Плевен и София спечелиха 33 медала – 13 златни, 16 сребърни и 4 бронзови – във всяко направление.

    През първия ден от програмата на концерта в църквата „Св.Петър” Калина, Венелин и Николета представиха блестящо своята коледна песен. Майсторски класове, творчески срещи с продуценти и композитори, вечер на нациите и екскурзии са също част от фестивала.

    Международно жури определя победителите в конкурсната програма. Българските участници се включиха с песни в няколко направления. Нашите деца спечелиха специални награди и покани за участие в международни фестивали в Италия,  Русия,  Израел. Награждаването се проведе в залата на  Общината в Рига.

 Наградените звънчета:

 Калина Десподска – 10 г. – 2 златни, 1 бронзов

 Венелин Каленов – 13 г – Велинград – 1 сребърен, 1 бронзов медал

 Николета Сачкова – 14 г. – Велинград – 1 златен, 1 сребърен медал.

    Звънчетата връчиха специален подарък за кмета на град Рига Янис Биркс, подготвен от община Велинград и поздравителен адрес за организаторите на фестивала от името на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев.

 

Вашият коментар