73 години безсмъртие на патрона на Велинград Вела Пеева

0
1055

     В 11:00ч.  пред  паметника /под „Кисловодск”/ на Величка Пейо Пеева, се проведе възпоменателно тържество по повод 73 години от гибелта на патрона на Велинград.

     Панахида в памет на Вела Пеева отслужи енорийски свещеник Отец Иван.

     Официални лица на събитието бяха кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, председателят на ОбС Велинград инж. Бельо Мандраджиев, общински съветници, директор на дирекция „Хуманитарни и социални дейности” Мариана Зинкова и служители от общинска администрация.

     Във възпоменателното си слово кметът Коев каза: „Велинград и днес се слави надалеч с името на Вела, което ни задължава да пазим историята си, да почитаме светлата памет и да ценим една обикновена девойка с величаво достойнство и силна вяра. Името й и занапред ще обединява усилията на всички граждани.”

      В програма по повод 73 години от гибелта на Вела Пеева участие взеха деца от школа „Журналисти” при ЦПЛР-ОДК Велинград и Група за стари градски песни „Вела” при ОНЧ „Васил Левски 1904” с ръководител Иван Пещерски.

       Венци и цветя бяха поднесени от: Общинска администрация-Велинград, Общински съвет- Велинград, представители на политически партии, Исторически музей, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Велинград, Народните Читалища , малчоганите от ДГ „Радост”, СУ „Васил Левски”,  СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ПГГС „Христо Ботев, ПГД „Иван Вазов”, ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Христо Ботев”, граждани и гости на Велинград.

 

Вашият коментар