На срещата, инициирана от д-р Коев, представителите на бизнеса във Велинград поставиха важни въпроси пред ръководството на НАП – Пловдив

0
1213

     Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев инициира среща между представители на велинградския бизнеси ръководството на НАП – Пловдив, на която присъстваха и заместник-кметът Атанас Палигоров, директорът на ТД на НАП- Пловдив Венелин Найденов, началникът на отдел „Оперативна дейност” Жулиета Михайлова и Цветана Псалтова от отдел „Селекция” към териториалната дирекция. 
     Д-р Коев благодари за присъствието на хората в препълнената зала и заяви: „Тиражираните слухове, които се разпространяват в публичното пространство, че проверките са целенасочени и се извършват избирателно, са абсолютно неверни и недопустими!“ и допълни, че неговото желание е бизнесът във Велинград да върви, да няма конфронтации и да се намерят решения на поставените проблеми, свързани с данъчните проверки в града. 
     Г-н Найденов изясни, че проверки във Велинград се правят за трета поредна година. Паралелно по Закона за събиране на данъци и такси в момента се проверяват търговските обекти във всички зимни курорти. Директора на ТД на НАП – Пловдив, каза, че идва с приятелски и човешки намерения и е откликнал на поканата на д-р Коев, за да се изяснят проблемите. Г-н Найденов не прие обвиненията, че във Велинград има най-много проверяващи. 
     Затварянето на обекти се оказа и основният проблем на велинградските търговци. Предварителната мярка – запечатване на обектите, преди да бъде наложено наказанието – бе основната причина за недоволството, както и връзката със сървъра на НАП. Във връзка с последния проблем бяха представени касови книги с отчети, които не са постъпвали там от 15 януари 2018 г.. Опитите да бъде прехвърлена вината на фирмите, които поддържат касовите апарати, също не издържаха, след представяне на документ за изряден апарат, от който също не са постъпвали данни на сървъра на НАП.
      Г-жа Михайлова каза, че задължение на собствениците на обекти и на сервизните фирми е да следят за връзката с НАП.
Кмета д-р Коев настоя да се изясни къде е проблема и какви ще са последствията за бизнеса.
      „Виждам, че всички сте настроени срещу нас, но закона е такъв, какъвто е и трябва да се спазва от всички.“, заяви г-н Найденов.
     Д-р Коев заяви, че очаква юридическо предложение от страна на бизнеса, което директора на ТД на НАП – Пловдив да представи пред съответните органи, за да бъдат обсъдени евентуалните промени в съществуващата нормативна уредба и затварянето на обектите да става, след установяването на нарушение.

Вашият коментар