75 години безсмъртие за Вела Пеева

0
884

     От 11:00ч. пред паметника на Вела Пеева в кв. Лъджене бе почетен подвига на Патрона на Велинград.
     По повод 75-тата годишнина от гибелта на нашата знаменита съгражданка Вела Пеева, бе отслужена панахида от Отец Иван.
     В своето възпоменателно слово кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев каза: „Велинград и днес се слави надалеч с името на Вела. Това име ни задължава да пазим историята си, да почитаме светлата памет и да ценим онова момиче, останало завинаги на Бялата скала. Името Вела Пеева и занапред ще обединява усилията на всички граждани, за да пребъде името Велинград.С дълбока признателност да се поклоним и заедно сведем глави пред делото, героизма и саможертвата на Орлицата на Арапчал”
Народният хор към ПДЮАНТ „Здравче-Венче” и ученици от ОУ „Христо Ботев” изпълниха тематични за събитието песен и презентация.
     Официални лица на събитието бяха проф. д-р Иван Палигоров, зам.-кметовете на община Велинград Светла Томова и Атанас Палигоров, председателят на ОбС Велинград Али Мареков, общински съветници, служители на Общинска администрация, учители, възпитаници на различни учебни заведения, граждани и гости.
     Венци и цветя бяха поднесени на мемориал-костницата на Вела от името на Общинска администрация – Велинград, Общински съвет- Велинград, политически партии, Исторически музей, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на народните читалища- Велинград, училища, неправителствени организации и граждани.

Вашият коментар