И Велинград се включва в отбелязването на 80 години от откриването на теснопътния участък Чепино- Белица

0
925

     На 30 юли 2019 г. Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира празнично пътуване и тържествена програма по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Чепино-баня – Якоруда – Белица. На тази дата през 1939 г. лично негово величество Цар Борис III управлява първия влак по новата отсечка, в който пътуват царското семейство и представители на властта. Те са тържествено посрещнати от населението, дошло на гара Чепино/днес Велинград –юг/, за да види две чудеса – цар и влак, на едно място. 
     Празничното пътуване на 30 юли/вторник /ще бъде с еталонния влак „Родопи” по маршрут Септември-Белица-Септември. От 08:00 ч. на гара Септември БДЖ ще даде възможност на всички желаещи безплатно да се снимат с ретро композицията от парен локомотив и пътнически вагони от царско време. В петте вагона ще бъде открита пътуваща фото изложба по случай годишнината. 
     Със съдействието на Община Велинград, която подкрепя всички инициативи за популяризиране на Родопската железница, към 10:15 ч. на гара Велинград танцьори от ТК „Росица” ще посрещнат тържествено влак „Родопи”.

Вашият коментар