Картофопроизводителите поставиха своите проблеми на кръгла маса

0
436

Част от програмата на Празника на картофите във Велинград бе и кръгла маса,на която картофопроизводителите представиха своите проблеми. Председателят на Асоциацията Тодор Джиков подчерта, че комуникацията с институциите вече е на по-добро ниво и е наложително да се направи всичко за промяна на нормативната уредба, в полза на земеделците. Присъстващите картофопризводители поставиха проблеми, свързани с „връщането“ на начисления ДДС, монопола на големите търговски вериги , ниските изкупни цени и високите цени в търговската мрежа, фалшивите земеделци и др.

 

  Заместник-министърът на земеделието и храните Чавдар Маринов каза, че във връзка с фалшивите земеделци проверките са постоянни и министерството работи за реалните земеделски производители. Той настоя до началото на следващия програмен период да бъдат създадени организации на земеделските производители, за да може след две години те да се възпоползват от европейското финансиране по различни мерки. Трябва да се подобри и отчетноста към ДФ „Земеделие“. 

 

  Срещата беше ползотворна, със заявка и през 2020 година да продължи обсъждането и решаването на проблемите в земеделието с участието на всички заинтересовани институции.

 

 

     

 

Вашият коментар