От днес започват да функционират и мюсюлманските храмове в страната

0
296

От днес започват да функционират и мюсюлманските храмове в страната

 

   С решение на Висшия мюсюлмански съвет от днес /15 май/ джамиите у нас отварят с петъчната молитва.

    Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи е издал заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България, поради изтичане на извънредното положение.

 Запазват се обаче противоепидемичните мерки, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19.

    Преди да се отворят, мюсюлманските храмове ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще бъдат с максимално кратко съдържание.

  В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

     Препоръчва се хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация. При влизане ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.

  Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не се допуска и организирането на масови религиозни мероприятия.

Вашият коментар