Дългоочаквана „първа копка“ във Велинград за изграждане на две инсталации за преработка на отпадъци

0
561

    Кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Костадин Коев и Костадин Холянов днес заедно направиха „първата копка“ за стартиране изпълнението на дългоочаквания проект „Изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци от общини Велинград и Ракитово“  .

     Събитието официално стартира с пресконференция в голяма зала на Общинска администрация. Зам.-кметът на община Велинград Светла Томова в качеството си на ръководител  представи проекта.  

   Кметът д-р Коев изрази радостта си и сподели, че е изключително удовлетворен, защото след  много работа за 4 години и половина днес стартира изпълнението на един много важен, знаков и дългоочакван от всички проект.  

    „Щастлив съм, че успяхме да стигнем до тук, защото  с изпълнението на този проект, ще бъдат защитени околната среда, въздуха и климата на града ни. Децата ни и идните поколения ще растат в една по-чиста околна среда. ”- добави още д-р Коев.

    Кметът на съседната община Ракитово Костадин Холянов изказа огромната си благодарност към всички работили по проекта.

     На събитието присъстваха и народните представители от 44-тото Народно събрание Димитър Гечев и Сергей Кичиков, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Велинград  д-р Костадин Коев, зам.-кметовете на община Велинград  Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, кметът на община Ракитово Костадин Холянов,  зам.-кметовете на община Ракитово- Ангел Кожухаров, Кристина Овчарова, Цанко Молов, председателят и зам.-председателят на ОбС Ракитово Нина Димова и Момчил Арнаудов, общински съветници, представители на фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи и на фирмата, осъществяваща строителния надзор, екипът за управление на проекта, и представители на медиите.

     Реализацията  цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

     Общата стойност на Проекта е  9 673 936.00, от които  6 079 841.39   /85%/ предоставени от Европейски фонд за регионално развитие и  1 072 913.17   /15%/ от национално съфинансиране. Собственото финансиране, осигурено от общините Велинград и Ракитово, е 2 521 181.44 лв.

 Срокът за изпълнение на договора е 35 месеца.

    След отслужения от отец Иван и отец Станимир тържествен водосвет за здраве и благополучие, кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Коев и г-н Холянов направиха „първа копка“.

Вашият коментар