На Велика събота Велинград спази традицията и изписа петото голямо великденско яйце

0
66

 

     Отново, макар и не толкова мащабно, велинградчани спазиха традицията да изрисуват петото голямо великденското яйце. Благодарение на директора на ПГД „Иван Вазов“ Росица Рускова и възпитаниците на гимназията близо двуметровото яйце, тежащо 120 кг, отново бе на сцената.
     В навечерието на най-големия християнски празник Великден, зам.-кметът Светла Томова поздрави присъстващите, като им пожела здраве, вяра, любов и благоденствие.
     Г-жа Томова връчи почетни плакети на старите майсторки на писани яйца- Гера Грънчарова, Елена Белева, Кръстьо Мичев, Елена Драева и Мария Пещерска. Те съхраняват и популяризират в цялата страна чепинската традиция за изписване на яйца с писалка и восък.
     Наградени бяха и децата, класирали се на първите места в конкурса на ЦПЛР-ОДК „Великднски писани яйца от Чепинския край“. Своите отличия получиха и класираните на призовите места в конкурса ,,Най-добрият клас’’, организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и община Велинград.
     В празничната програма участваха гласовитите дарования от ДЮВИШ „Звънче” и ВГ „Караоке”
     Народният певец Николай Учкунов зарадва почитателите си, дошли на централния площад „Николай Гяуров” . Народният певец гостува на Велинград благодарение на програма ,,Творчески инициативи” на Национален фонд „Култура”.

 

Вашият коментар