Акция за доброволно кръводаряване във Велинград на 22 юли от 9:00 часа

0
230
     БЧК организира кръводарителска акция на 22 юли /четвъртък /, съвместно с Центъра за трансфузионна хематология – Пловдив и община Велинград. Мобилният пункт за доброволно кръводаряване ще бъде пред сградата на Общинска администрация от 9:00 до 12:30 часа.
     Кръводарители могат да бъдат здрави хора на възраст от 18 до 65 години с тегло над 50 кг. Самият процес обхваща четири етапа – попълване на декларация за здравословното състояние, експресно лабораторно изследване за определяне на кръвната група и хемоглобина, преглед и разговор с лекар и накрая – фактическо даряване на 450 мл кръв.
     Кръводаряването стимулира процеса на обновление на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Количеството дарена кръв се възстановява за по-малко от 24 часа, а качеството и – до 3-4 седмици. Отново може да се дари след 2 месеца.
     Всеки ден повече от 500 души в България се нуждаят от кръв, като една трета от тях са деца. Тя няма заместител и единствения начин да се помогне е нейното даряване. За това и кръводарителските акции са толкова важни!

Вашият коментар