„Истината за помощта на Общинската болница и прословутите 39 декара“

0
1445

     На 25 ноември в capital.bg е публикувана статия със заглавие „Нов директор в МБАЛ-Велинград, стар интерес към терена и от 39 дка”. В нея са казани откровени неистини, засягащи община Велинград и лично кмета д-р Костадин Коев. Не е потърсена другата гледна точка и за това настояваме за право на отговор.

    Правят впечатление противоречията между публикацията и реалността, които са отразени в статията чрез думите на д-р Данчо Гурдев. Цитираният д-р Данчо Гурдев със думите си: „Изпратихме молба до кмета и до общинския съвет за ремонтирането на последните два етажа от ДКЦ-то, за да преместим там ковид-отделението, но отново ни беше отказано…..“ откровено лъже и заблуждава Вас и Вашите читатели, като твърди, че Общината и лично кметът е отказал да подпише документи до здравното министерство за помощ към Общинската болница. Всъщност истината е съвсем различна. Ръководството на община Велинград изцяло подкрепя изграждането на ново ковид-отделение, тъй като настоящото такова заема територията на вътрешно, неврологично и детско отделения в сградата на болницата. МБАЛ-Велинград поема здравното обслужване на жителите на още три общини – Сърница, Ракитово и Якоруда. Община Велинград с поредица от свои действия и решения, които ще цитираме по долу, както и приложените официални документи /писма/ е осигурила помощ на МБАЛ-Велинград:

     1. Взето е Решение № 298 от 12.11.2020 г на ОбС –Велинград за обособяване и преустройство на ковид-отделение на третия етаж в сградата на „Медицински център –Велинград” и извършване на СМР за изграждане на асансьорна клетка за сметка на „МБАЛ-Велинград” ЕООД. Във връзка с това решение на ОбС-Велинград, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев изпраща писмо до Министерство на финансите с наш Изх. №04-19/119 от 17.12.2020 г. с искане за осигуряване на средства за СМР, изграждане на асансьорна уредба, инсталация за медицински газове, медицинско оборудване, апаратура за реанимация и др.

     2. Два месеца по-късно – на 17 февруари 2021 г. – кметът д-р Коев изпраща ново писмо с Изх. №04-00/33 – 17.02.2021 г , но този път до Министерство на здравеопазването, въз основа на същото решение на Общински съвет –Велинград, с искане за осигуряване на средства за ремонт, изграждане на медицинска газова система, асансьор и др. Внушенията в тази посока продължават с още едно твърдение: „Болницата не е получила никаква подкрепа от общината във връзка с пандемията”, което също ще опровергаем като поредната лъжа: С решение № 121/16.04.2020 г на Общински съвет-Велинград са удължени сроковете за погасяване на три безлихвени заема, предоставени в предишни периоди в рамките на двата мандата на д-р Коев като кмет. Остатъчната сума по заемите е на обща стойност 159 000 лв.

     Този акт сам по себе си е вид финансова подкрепа за болничното заведение, именно по време на кризата с Ковид-19. Благодарение на финасовата оздравителна програма на Община Велинград, която касае и всички нейни търговски дружества, в това число и МБАЛ-Велинград, множеството финансови задължения към доставчици са погасени. В статията правите внушение, че цитираме: „целта е лечебното заведение да се докара до фалит” и „опит то да се овладее от собственика на верига от болници”. Тази информация не отговаря на истината, защото политиката, която води кметът Коев с неговият екип, е за запазване на МБАЛ – Велинград. Още през първия си мандат, когато се установи, че финансовото състояние на общинската болница не е добро, д-р Коев инициира създаването на комисия, която да работи в посока стабилизиране на здравното заведение.

     Годишните финансови отчети на МБАЛ – Велинград за последните 5 години са с положителен баланс. Създаден е нов общински медицински център, в който работят лекари от „МБАЛ – Велинград“, и с услугите си той допълва и завършва цикъла на възстановяване след болничното лечение.

    Най-голямото доказателство срещу неверните твърдения е решение №21/25.01.2018 г. на ОбС – Велинград. С него имотът, върху който е построена четириетажната сграда на болничното заведение, е изключен от капитала на „МБАЛ – Велинград” ЕООД и става отново общинска собственост. Така, че прословутите 39 декара за които се твърди, че са обект на особени интереси, са собственост на община Велинград, а не на МБАЛ-Велинград!

     Не приемаме нито едно от лъжливите обвинения, които се разпространяват от уважавана медия като Вас, и се надяваме в бъдеще при подобни твърдения да търсите всяка една от заинтересованите страни, за да може вашите читатели да си изграждат правилна и обективна картина, а не да бъдат тенденциозно информирани с неистини.

     Линк към статията публикувана в „Капитал“: 

Нов директор в МБАЛ – Велинград, стар интерес към терен от 39 дка

Вашият коментар