Ангел и Любомир се пребориха за богоявленските кръстове

0
167

 

 

     С традиционния Богоявленски водосвет и ритуално хвърляне на Свещения кръст, бе отбелязан големият християнски празник Богоявление- Йордановден.

     Програмата за празника започна в 9:00ч. с тържествена литургия в храмовете “Свети Георги“, „Света Троица“ и „Успение Богородично“.

    С литийни шествия от храмовете хората стигнаха до Централен минерален плаж „Йосиф Шнитер” в кв. Лъджене и до езерото „Клептуза“ в кв. Чепино.

     Отец Антон от храм „Света Троица“ и отец Иван от храм „Успение Богородично” отслужиха заедно водосвета на Централния плаж и след това кръстът бе хвърлен във водите на големия басейн. 12 младежи скочиха, но християнският символ бе изваден от 21-годишния Ангел Йовчев. Шампионът на ПК „Белмекен“ се хвърля за кръста четвърта поредна година и го изважда от водата за трети път. 

     За кръста в ледените води на езерото „Клептуза“ се хвърлиха 12 куражлии. Кръстът бе изваден от 33-годишния Любомир Кръчмаров от Балчик. След това смелчаците се хванаха традиционно на мъжко хоро.

     Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев поздрави присъстващите и тези, които се хвърлиха в богоявленските води, като им пожела здраве и благополучие.

 

Вашият коментар