Емоционален и вдъхновяващ концерт за 94 години от рождението на великия Николай Гяуров

0
158
     За трета поредна година залата на НЧ „Отец Паисий – 1893“ се изпълва до краен предел, за да приеме възхищението на зрителите от творчеството на великия бас Николай Гяуров. Концертът и тази година се случва, благодарение на родената във Велинград Марена Балинова-Райхл и читалищното настоятелство.
     В програмата бяха включени арии от опери, в които е участвал Гяуров. Световни имена станаха част от завладяващия концерт. Четвъртият в света тенор проф. д-р Франсиско Арайза сподели с публиката спомени от съвместната си работа с великия бас и представи емоционални свои изпълнения. Световната белканто дива Марена Балинова-Райхл отново покори велинградската публика. На концерта не липсваха и изненади. Гости от Софийската опера и балет също бяха част от спектакъла – басът Бисер Георгиев и сопраното Радостина Николаева. Тенорът Волфганг Брендел в онлайн връзка също разказа за съвместната си работа и вдъхновението, което е получил от великия бас.
     Проф. д-р Петер Райхл акомпанираше на пиано всички оперни изпълнения и разказваше спонтанно за ролите и историята на творбите.
     Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев връчи на проф.д-р Франсиско Арайза почетен плакет с образа на Николай Гяуров и благодарствен адрес за участието в концерта и приноса му на вдъхновител за младото поколение.

Вашият коментар