Тодоровден – Бит и традиция от Чепинския край

0
176
    За поредна година спазихме традициите и отбелязахме Тодоровден. Община Велинград организира отново празника посветен на конете – волните животни, съпътствали българина през вековете в битките и в земеделието още от създаването на държавата ни.
     В местността „Гергевана“ бе дадено началото от отец Антон, който отслужи водосвет за здраве, късмет и берекет.
    ПДЮАНПТ „Здравче–Венче“ при НЧ ,,Васил Левски-1904” и културен клуб на пенсионера -кв.Каменица пресъздадоха възстановка „Бит и традиция от Чепинския край“. Според традицията всички коне и ездачите им се подреждат. Снахите, обърнати към изгрева, се покланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат да жънат ниско жито, пшеница и овес. След това закичват ездачите със здравец, а конете захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава годината, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата и със сол – за захранка.
     Участие в празничната „Фолклорна плетница“ взеха ПДЮАНПТ „Здравче-Венче“ и гост-участникът народната певица с ангелски глас Мелек Ерен.
     След музикалната програма започнаха и надбягванията с коне, така наречените кушии, а по-късно и надтеглянията с тежковозни породи.
 

Вашият коментар