Среща на представители на НПО, местни и държавни институции, във връзка със сигнали за мъртви кучета в града

0
95
     През последните дни в социалните мрежи се тиражират сигнали за мъртви кучета в града. Днес в тази връзка се проведе среща, на която присъстваха служители на община Велинград, представители на ОДБХ-Пазарджик, РУ „Полиция”-Велинград, както и официалният ветеринарен лекар към отдел ЗЖ към ОДБХ-Пазарджик д-р Александър Семерджиев и представител на Фондация „Анимал Уелфеър- България“. От страна на общината са взети всички мерки за справянето с популацията от безстопанствени кучета, като през месец март 2023 година е сключен Договор за приемане на заловени безстопанствени кучета, настаняването им в приют и осигуряване на ветеринарно-медицинско обслужване при спазване на ЗВМД и ЗЗЖ. С цел контролиране и ограничаване на популацията на уличните и домашни кучета община Велинград и Фондация „Анимал Уелфеър – България“ провеждат регулярно кампании за безплатна кастрация.
      От месец март 2023 г. до този момент в приюта са приети 118 кучета, 56 от тях са осиновени. По време на 8-те кастрационни кампании са извършени медицински процедури на 236 кучета.
     Грижата за домашните любимци е постоянна отговорност. Не може тази грижа да бъде плод на временни идеи и капризи и след това животните да бъдат изхвърляни на произвола.
     Община Велинград призовава всички стопани на домашни животни да ги маркират и регистрират по надлежния ред.

Вашият коментар