Шест устойчиви идеи развиха ученици в Седмицата на предприемачеството

0
55

 

За поредна година ПГИТ „Ал. Константинов” организира иновационен лагер, който е част от Световната седмица на предприемачеството. Инициативата е по егидата на „Джуниър Ачийвмънт” – България и подкрепя иновативното мислене у младите хора. Възпитаници на четири учебни заведения – СУ „М.Драгинов”, ОУ „Христо Ботев”, ПГХВТ „Ат. Ченгелев” – град Пещера и велинградските алековци – бяха разпределени чрез жребий в 6 отбора. В рамките на 3 часа те трябваше да се опознаят, да намерят идея, да я разработят и да я представят убедително пред четиричленно жури, в което участваха представители на община Велинград, на счетоводна къща, на банка и на учебно заведение. Обединяващата тема бе „Бъдещето на храната. Иновации и устойчивост”, а идеите бяха разнообразни – от производство на мед от млечка, на храни от водорасли и на брашно от скакалци, на хляб с кафена утайка до мащабен затворен цикъл за оползотворяване на хранителните отпадъци. 

Най-добре и убедително представиха идеята си Отбор 2. Нарекоха я „Зелена енергия” – имаха лого, бизнес план с добра насоченост към спортистите и здравето за производство на протеинови блокчета, паста, нудъли и мъфини с ядлива опаковка от водорасли, които ще отглеждат във ферма. Идеята им донесе 388 точки, а след тях Отбор 6 със 380 точки впечатли журито с подробно разработена идея за производство на брашно от скакалци. 

24-те ученици впечатлиха с нетрадиционни идеи, които имаха поглед към бъдещето и кореспондираха с все по-актуалната кръгова икономика и зелено виждане.

Вашият коментар